P03

Proces dizajna u Studiju 42  (dizajn logotipa, web stranice, ilustracije i još svakakvih čuda)

Moram priznat da me ovaj post tjedno dosta opusti dok ga pišem. No, isto toliko mi stvara stres dok planiram vrijeme za pisanje i temu tjednog posta. Vremenski je ovaj tjedan pogotovo bio naporan jer su došli novi cool klijenti s inspirativnim idejama i projektima od kojih moja energija naraste na 1000. Kako sam malo u stisci s vremenom odlučio sam pisati o svom procesu dizajna koji će vjerojatno biti onda u više dijelova. Mislim da će ova serija postova biti korisna novim klijentima koji se odluče povjeriti svoj projekt Studiju 42, kako bi vidjeli što ih sve čeka na putu do njihovog z(s)avršenog dizajna. 😀 No, nadam se da će pomoći i svim kreativcima u stvaranju novih ideja i novih načina traženja inspiracije.

P03

Proces dizajna se kroji iskustvom i stalno se mijenja

Moj proces je nastajao godinama, od samog početka bavljenja ovim poslom. Uf, već više od 8 godina je prošlo otkako sam se odlučio baviti dizajnom, nakon završenog studija biologije. Svaki projekt, svaki odslušani tečaj, svako novo stečeno iskustvo utjecalo je na način kako se započinje projekt. Isto tako svaki projekt ima svoja pravila te će neki dio procesa odgovarati za njega dok drugi će biti izmijenjen. To je možda i najljepši dio ovoga posla jer je dinamičan, svaki projekt je drugačiji i jedinstven. Zato volim svakom projektu pristupiti s punom pažnjom i potpuno se posvetiti potrebama klijenta. Pa tako ne uzimam više projekata nego što ih mogu odraditi u svom punom kapacitetu jer to nije fer prema klijentu ali tako dobijem proizvod kojim ni klijent, a još manje ja, nismo zadovoljni.

Dizajn za sve!

Mali prijateljski studio koji želi pomoći i velikima i malima da se pokažu u najboljem svjetlu. Dizajniram Sve - od logića preko majice pa sve do ambalaže i web-a.

P03

Prvi kontakt sa klijentom je najvažniji

Dobro možda i drugi i treći je isto tako bitan jer komunikacija s klijentom je 85% posla pri dizajnu njegovih želja. Pa tako u prvom kontaktu je bitno utrošiti što više vremena kako bi se definirali svi uvjeti i formirala ponuda koja odgovara svima. Pitanje budžeta volim riješiti odmah u početku jer naravno postoji neki minimum koji se za određeni projekt i utrošeno vrijeme može podnijeti. Ne samo to, nego mislim da tako odmah možemo vidjeti hoće li suradnja biti na visokom nivou i svi će ući u projekt s jednakom željom da ga završe u najboljem mogućem svjetlu. To naravno ne znači da projekt s budžetom od 0 kn neću uzimati u obzir i odmah bude odbačen. Zato volim čuti potpunu priču iza projekta, upoznati osobu koja je došla na ideju i ako ta priča pobuni kreativni nemir u meni i što je bitnije ima tendenciju da nekome pomogne odmah sam unutra i grizem 😀 Po tom pitanju mi se razmišljanje velikog Aaron Draplin-a jako sviđa. On kaže napravio sam logo za hamburger i logo za nekoliko desetaka tisuća dolara ali oba su mi jednako draga jer obožavam priču koja stoji iza toga loga. Tako nekako nije direktan citat 😛 Tim postulatom se i ja vodim. Stoga tko god se javi u Studio 42 s projektom uvijek je dočekan s prijateljskim očima i ušima. Kod mene vrijednost nemaju odjela, auti i satovi nego ideje i životne priče iza tih ideja. Na sastanak u Studiju 42 dolazite u trenirci i od prvog kontakta smo na ti jer tu smo da stvaramo, a ne se pretvaramo 😀
Sova_Studio-42_dizajn-za-sve

P03

Faza istraživanja i “stylescape”

Nakon toga prvog kontakta slijedi faza istraživanja u smislu traženja ideje prikladne za projekt na stolu. Kroz zadnjih dva tjedna mislim da je došlo do jedne kritične promjene u ovoj fazi procesa. Slušajući Stefan Sagmeister-a live na domestika.org, koji me ubio u jednoj rečenici i zbog te jedne rečenice moj proces je danas 1000 puta učinkovitiji. Prije bi u fazi istraživanja za logo dizajn googlao logiće i utrošio puuuuno vremena na stranicama kao što je Behance, dribbble itd. No, mislim da je bitnije istražiti stil i dizajn koji nemaju veze s već postojećim logotipovima nego istražiti ideju koju će logo predstavljati. Jer logo ne treba objašnjavati neki brend nego predstavljati brand što svi često zaboravimo i pokušavamo nagurati cijelu priču u jedan logo. Tu u priču onda dolaze “stylescape”-si, iskreno ne znam kako ovo prevesti po naški tak da ako imate ideju slobodno mi pišite 😀 Stylescape je skup pomno izabranih i obrađenih fotografija, dizajnova, fontova, boja i tekstura koji će opisati priču koju dizajniramo. On je produkt istraživanja i skupljanja inspiracije iz svih mogućih izvora, a pomaže nam definirati smjer u kojem idemo s dizajnom. Iz njega će klijent profiltrirati stil koji mu se dopada i na taj način svi znaju kud idemo s projektom, a da nismo ništa dizajnirali i utrošili previše vremena na dizajn. Kod ilustracija to bi bila malko kompleksnija skica koja bi onda pokazala ukupan dojam/atmosferu, boje i stil ilustracije. Obično klijentu šaljem 3 verzije takve skice ili stylescape-a. Ova faza je po meni najbitnija jer omogućava da u kasnijim fazama ne fulamo cilj i da se brzo prezentira dizajnerski smjer za projekt.
Stylescape je skup pomno izabranih i obrađenih fotografija, dizajna, fontova, boja i tekstura koji će opisati priču koju dizajniramo.

P03

Tu ću završavati za ovaj put

Kao što rekoh ovaj post će bit u nastavcima ali nisam siguran kad će biti idući nastavak jer mislim da ću idući tjedan pisati o jednom od mojih osobnih projekata. Pa ukoliko želite popratit post ili općenito želite primati obavijesti kad izađe novi post ili dobivati nove akcije na mail pretplatite se na newsletter malo niže ili pratite Studio 42 na društvenim mrežama. Eto ugodan vikend vam želim i želim vam puno novorođenih ideja iz tog vikenda. Ako imate bilo kakvih pitanja vezano za post ali i bilo kakvih drugih pitanja slobodno se javite tu sam da pomognem.   #dizajnzasve #studio42 #ostanikodkućejošmalo   Matija, Over and out
STUDIO42_ID_2018-07

P03

Podijeli ovaj post sa ekipom!

Ostavi komentar