P02

Patricio Betteo tečaj ilustracije 

Pozdrav ekipa, evo nas čak drugi tjedan zaredom skupa na ovom blogu 😀 Kako sam obećao, jednom tjedno ide post o tome što se stvara u Studiju 42 (iako u samom finišu tjedna ipak se održalo obećanje). Prošli se tjedan, uz neke projekte, slušao i tečaj ilustracije meksičkog ilustratora Patricia Bettea na stranici domestika.org

Zašto baš taj tečaj se pitate? Pa prvenstveno jer stil ilustracije koji je ovaj gospodin ilustrator razvio tijekom svoje pozamašne karijere je jednostavno savršenstvo i doslovno je ono što me odmah privuklo ovom tečaju. Također, Patricio se, nakon što sam malo guglao o njemu, popeo na vrh moje ljestvice najdražih ilustratora. Patricio je ilustrator osebujnog stila i uglavnom ilustrira likove za knjige, magazine, stripove pa čak i za video igre i serije kao što je Love, Death and Robots na Netflix-u. Neke od radova možete vidjeti s desne strane ali nešto više o autoru možete vidjeti na sljedećem linku i na instagramu autora.

P02

O samom tečaju

Tečaj je zamišljen tako da nam pokaže kako razviti jedinstvenog lika bez obzira na svrhu i cilj. Kreće od samog početka procesa s papirom i olovkom i završava u digitalnom obliku kroz Photoshop. Patricio u svom procesu dosta koristi analogne metode te tako likove u početnoj fazi izrezuje iz papira. Pomoću običnog komada papira objašnjava pojednostavljenu anatomiju ljudskog tijela ali i daje nekakve upute pomoću kojih se ne moramo držati strogih proporcija ljudskog tijela kako bi naglasili karikaturu našeg lika ili pokazali dinamiku kompozicije. Odmah da kažem svaki ovakav tečaj uvijek prolazim razmišljajući o svom nekom projektu koji je taj tjedan u planu. I nikada ali baš nikada ne slijedim upute onako kako je rečeno, nego sve prilagođavam svom procesu. Pa tako sam i ovaj odradio skroz digitalno u Affinity Designer-u za ipad i s ciljem stvoriti jedinstvenog lika i kompoziciju koja će onda biti primijenjena na različite materijale.

studio42-blog post 2-6

P02

Glavica

Sve kreće od glave jer ona liku daje osobnost i prepoznatljivost. Za tako što je upotrebljen mr. Potato 😀 Krumpir s tri rastezljive gumice kako bi se prikazala forma glave u trodimenzionalnom prostoru. Uz naznake očiju i usta predavač daje jednostavnom obliku glave toliko osobnosti i dubine da sam se iznenadio kako može biti tako jednostavno i razumljivo 😀

Zadatak je zatim bio ispuniti stranicu s oblicima glave, izvući tri linije ali i dodati facijalne ekspresije. Također je bilo poželjno od volje dodati i neke druge karakteristike lika. Moju stranicu vidite s desna.

Jednostavno me ova vježba oduševila i stvarno mislim da će mi ubuduće koristiti pri skiciranju lika ali i dočaravanja prostornosti (mislim da je ovo otkriće samo vrijedno cijene tečaja).

studio42-blog post 2-1

P02

Tijelo i proporcije

Ljudsko tijelo kako ga opisuje Da Vinci je jako kompleksno i može se podijeliti na 16 ili više dijelova. No, predavač ovdje pokazuje svoju metodu kako sve pojednostaviti te također kao kod glave koristi tri linije kako bi opisao proporcije tijela ali i položaj u 3D prostoru.

Ideja je jednostavno idealna i toliko jednostavno opisuje siluetu te tako ostavlja veliki prostor da u ovoj početnoj fazi dizajna lika budete slobodni stvarati karikature s jedinstvenim proporcijama tijela. Jednostavno ali opet genijalno rješenje koje me oduševilo i svečano si obećavam da ću koristiti ovu metodu kod svojih likova.

Zadatak za ovaj dio tečaja je napraviti grupu likova na listu papira sa što različitijim i originalnijim osobinama tijela. No, kako sam pronašao ovaj tečaj dok sam skupljao inspiraciju za ilustraciju koja mi se motala po glavi odlučio sam naučeno primijeniti na dizajn lika i stila za tu ilustraciju. Što znači da neću napraviti više različitih likova nego jednog lika u različitim proporcijama ali i pozama tijela kako bi istražio i pronašao najbolji stil za svog lika.

Definitivno su mi se svidjele proporcije gdje su glava i udovi izduženi te puno duži nego samo tijelo i zato ću svog lika bazirati na takvoj skici.

studio42-blog post 2-2

P02

Finaliziranje ilustracije i završni rad

U ovom poglavlju tečaja Patricio daje još par stvarno dobrih savjeta, kako pokazano znanje primijeniti na sam dizajn lika. Također nam pokazuje metode za pronalazak inspiracije ali i reference, kako bi lik poprimio prepoznatljive karakteristike i kako ga u različitim situacijama i pozama ne bi zamijenili s nekim drugim likom. Stvarno dobre ideje za razviti jedinstven proces kreiranja lika za potrebe bilo kojeg projekta. Uz to sve se pomalo i dotiče njegovog proces prelaska iz klasičnih medija u digitalnu sferu Photoshopa i Procreate-a.

Završni rad je također precool i predavač nas traži da napravimo jedinstveni line up likova u full color digitalnom obliku uz primjenu svega naučenog. Naravno, ne bi ja bio ja da nisam napravio po svom i nastavio raditi na svom projektu 😀 (nikad nisam bio preposlušan i odličan džak, osim u late teenage fazi kad nisam bio sav svoj :), skice možete vidjeti u slajderu uz tekst.

P02

Završna ocjena

Odmah da kažem da me tečaj oduševio. Inače svi ovi online tečajevi na ovakvim stranicama nisu tečajevi koji će vam promijeniti život i nakon kojih ćete napredovati u smislu kao kad imate projekt za klijenta i kroz njega učite određene vještine. No, stvarno Patricio je pokazao svoj proces dizajna koji je dijelom bio nov za mene i otkrio mi nove načine traženja inspiracije i što je bitnije pokazao je način na koji možemo tražiti svoj stil u ilustraciji.

Jedina po meni mana ovog tečaja je ta što su materijali i videi na španjolskome ali tekst i titlovi su na engleskome pa se može pratiti tečaj na taj način. Svakako vrijedi 10-15$ koliko je trenutno ovaj tečaj na stranici.

Toliko od mene za danas, ugodan vikend vam želim i nadam se da ste imali koristi od ovog posta (može neki subscribe, like, share onda?). Ukoliko imate bilo kakvih pitanja vezano za post ali i bilo kakvih drugih pitanja slobodno se javite tu sam da pomognem.

btw. Moju završnu ilustraciju objavljujem na instagramu kroz koji dan pa ako već niste zapratite me 😉

 

Dizajn za sve! Studio 42

#stayhome

Matija

STUDIO42_ID_2018-07

Podijeli ovaj post sa ekipom!

Ostavi komentar