P05

Glamurozan život jednog freelancera 

Pretprošli tjedan mi je bio jedan od najtežih tjedana u zadnje dvije godine, što se tiče organizacije i kreativnosti. (sranje, svi kreativci na YouTube su imali neki oblik ovakvog posta baš taj tjedan…nisam prepisao nego se stvarno tako osjećam 🙂 Jednostavno se bilo teško pokrenuti, a kada dođe takva faza jako sam frustriran i imam osjećaj da je tada još i taže. To mi je dalo ideju da se malo požalim na blogu i opišem koliko je glamurozan život jednog “freelancera” u Hrvatskoj. Iako sam tek nedavno krenuo u samostalne vode mnogo je izazova rada od kuće iza mene, a tek sam krenuo. Tako će ovakvih postova biti još i već vidim seriju naslova koja će se ponavljati nakon ovakvih tjedana. Ovo ne pišem da nekoga uplašim nego čisto da netko 'ko želi početi s ovakvim životom zna što očekivati.

P05

Da se razumijemo

Da se razumijemo, mogućnost da radim za svoje klijente, da sam donosim odluke koje se tiču mog života, rad od kuće ili iz šume na vrhu brda su samo mala kap u moru prednosti koje nudi ovakva karijera. Da se razumijemo, ovaj način rada je jedan od stavki koja me je privukla k tome da se prekvalificiram, postanem grafički i web dizajner. Ovaj život sam sanjao i težio mu zadnjih 8 godina te sve pripremao ali i odgađao neke stvari dok se to nije desilo. Možda će ovaj post zvučati kao da samo kukam i iznosim negativne stvari no stvarno hoću reći da je ovo moj san kojeg živim svaki dan i pogotovo je idealan za nekoga tko se mora seljakati par puta u nekoliko sljedećih godina…

P05

Dan u životu...

Kada imam loš tjedan i ništa ne ide prema planu onda je teško opisati dan u životu dizajnera koji ovisi sam o sebi i dobrim ljudima koji vjeruju njegovim sposobnostima. Zato nastojim sa svojim klijentima ostvariti prijateljski odnos i omogućiti im da se osjećaju sigurno u mojim rukama. Pa se nadam da tako imam mogućnost imati loš tjedan jer jedno drugo razumijemo kad je teško. Naravno iako je pretprošli tjedan bio takav uspjelo se napraviti posla. Uspio sam privesti kraju web stranicu za jednu, napraviti logo dizajn za drugu klijenticu i odraditi neke standardne poslove koje imam svaki tjedan. Inače, kako bi funkcionirao Studio42 i kako bi ja imao kosu, moj dan započinje oko 6 ili pola 7 ujutro. Započinje, sat vremena dugom šetnjom s biglicom Arijom koja je inače mali tornado pun energije ako ne dobije svoju šetnju ujutro i ako šetnja nije odrađena kako treba 😀 Zatim se obavljaju mali jutarnji rituali kao što je nunanje novorođenčeta, mijenjanje pelena da wify ima pet minuta za sebe, jutarnja kavica uz odgovaranje na mailove, obavljanje kupnje ako je potrebna ili trčanje dva puta tjedno. Nakon čega sjedam u svoj radni poluizgriženi stolac i krećem sa svojim dnevnim zadatcima. Obično podijelim radni dan u blokove od 1,5h u kojem radim bez prestanka i zatim radim pauzu od 15-30 min., no često kada sam frustriran i ne ide od ruke to se poremeti i produktivnost jako opada, što je bio slučaj i taj kobni tjedan 😀 btw. ako niste probali raditi na ovaj način niste iskusili koncentraciju i produktivnost. No, također kada je loš tjedan onda svaka sitnica može poremetiti koncentraciju i ritam. I tako se onda iz dana u dan nakupljaju frustracije dok ne propališ i odlučiš da je dosta. Radni dan obično završavam još jednom psećom šetnjom oko 19h iako neke stvari još ostanu za napraviti. Pa tu nekad bude završavanje ilustracija u krevetu prije spavanja ali i to je čar ovoga posla, po meni.

P05

Izvlačenje iz rupetine

Jednostavno kad se sranje nakupi do poklopca onda staneš na loptu i malo razmisliš. Mene tako iz rupetine izvuku moje ilustracije, odem na trčanje ili se provozam biciklom da malo propušem mozak i vratiš se onom ritmu i organizacijskom sistemu koji si gradio godinama. Kad se osjećam kao da me neko stavio u škripac i okreće ručicu iz dana u dan. Uzmem olovku (pogotovo ako posao od mene nije zahtijevao da ju uzmem nekoliko dana) i napravim nekoliko linija, linija koje djeluju terapeutski na mene i ispušu sve probleme iz mene. Tako dobijem drugačiji pogled na situaciju i krenu se odmotavat rješenja za inače naizgled bezizlaznu situaciju. Na isti način na mene djeluju i kilometri koje pređem svojim nogama ili okretanjem pedala samo za njih često nemam toliko vremena jer se trebam trgnut nešto brže.

P05

Pa ti sad budi kreativan

Koliko je glamurozan ili nije procijeni sam. U pravom smislu riječi u Hrvatskoj pravno ne postoji freelancer iako imaju te nekakve inačice ali ja recimo imam otvoren obrt kako bi pravno mogao raditi i pružati svoje usluge. Neki bi rekli šta se žališ živiš sto života i mogu reći da je tako 😀 Ne žalim se, no moraš shvatiti da luksuz kao što je plaćeni godišnji ne postoji, ako si bolestan radiš i dalje jer od bolovanja nema kruha 😀 Financije su tu pa ih nema pa opet dođu i ništa ti nije sigurno, no ne bih se vratio radu od 9 do 5, neću reći nikada ali vjerojatno nikada. Jednostavno sam pronašao način života koji želim imati i obožavam ga, a kada je teško imam blog na kojim ću ispljunuti sve pa kud puklo da puklo 😀 I da, na kalendaru kaže početak lipnja što će reći da je sada druga godišnjica Studija42. Dvije godine je prošlo od kako sam se upustio u ove vode i dalje ne mogu vjerovati da je već toliko prošlo 😀 Svrhu male proslave na facebook stranici, instagramu imam malu DAVALICU za sve one koje žele imati unikatno ilustriran poster za svoj dom 😀 Tako da slobodno čekiraj što se događa na linku https://www.facebook.com/studio42dizajnzasve ili https://www.instagram.com/p/CAxE5DMp1ne/

P05

Podijeli ovaj post sa ekipom!

Ostavi komentar